6 juli 2015

Hunnebostrand

Ja, det är vad "bonde på strand" egentligen handlar om. Hunnebostrand!
Men är man 4 år och brukar följa med sin mamma på "bonde på stan" och ibland tittar på "bonde söker fru" med mamma, då är det väl inte så konstigt att man tror att samma mamma pratar om "bonde på strand" när hon lite slarvigt pratar om Hunne-bo-strand :)
Anledningen att det har pratats om Hunnebostrand är att det har varit föremål för våran semester under förra veckan.
Å, så bra vi har haft det!!!
Första dagen var det riktigt blåsigt och kallt. Då passade vi på att besöka Havets hus i Lysekil. Där fick vi se olika havsmiljöer, allt från strandområdet och dess innevånare, genom Västerhavet och ända ner till den djupa botten. Vi fick bland annat klappa sjöstjärnor och eremitkräftor, kolla in hajar ovanför våra huvuden och upptäcka plattfiskarna i gruset.  
Här är Tullan och Valter när de kollar in en bläckfisk.

Det fanns även andra saker att göra förutom att gå i akvarierna och titta på fiskar. Ex. köra fiskebåt, gå på fiskbio och leka på havslekplatsen.
Vi fortsatte på djurtemat nästa dag och åkte då till Nordens ark, en zoologisk bevarandepark som drivs som en avelsanläggning för hotade djur. Där såg vi bland mycket annat, renar, vargar och järvar. Hästar, grisar och får och även världens största kattdjur, amurotigern och flera typer av leopard.
Här vilar en renmamma och hennes renunge i skuggan.
Nedan ses en av leoparderna.
På Nordens ark fanns också mycket annat att göra än att titta på de 80-tal arterna av djuren. Man kunde testa sina färdigheter att springa och hoppa i jämförelse med flera djur. Något Tullan och Valter tycket var mycket kul. Att leka i en fågelholk uppe i träden var också en favorit.
Men bäst av allt på Västkusten, om du frågar ungarna, var ändå att fiska krabbor. Det gjorde vi varje kväll. För att fika krabbor behöver du en hink med vatten, ett snöre med klädnypa i ena änden och något gott, exempelvis korv att locka krabban med. Men viktigast av allt är ändå tålamod! 
Nu hade våra ungar tyvärr inte så mycket av den sistnämnda varan. Men det gick ganska bra ändå. Varje kväll fångade vi ca 15-20 krabbor och släppte sedan ut den igen innan vi gick hem. Som tur är krabbor mycket dumma och vi fångade samma krabbor nästa kväll igen.
Det som varierade från kväll till kväll var vilka vi fiskade med. För varje kväll hade vi nya barn som var med oss och fiskade. De kom med båt till hamnen och la till för en dag. De flesta norska. En go kille från Oslo lärde oss att Krabbor "elsker å spise salami."
En hel del promenerande blev det också. Det fanns massvis med fina utsiktsplatser som man mer eller mindre fick klättra upp till. Här nedan är vägen upp till vår favorit plats. Högst i Hunnebostrand, ett stenkast från vår bostad och inte fullt så branta stegar som det kunde vara på andra platser. Dit kunde barnen följa med upp.
Hoge berg! 
Här är jag och Valter på Hoge berg en eftermiddag.
Här är utsikt från det andra utkiksberget, Skalberget, i närheten av vår bostad. 
Jag och Mattias en kväll på Skalberget
Tullan och Valter vid 23 tiden en kväll på Hoge berg.
Jag kan varmt rekommendera Hunnebostrand!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar