6 februari 2016

Ämnet vid frukostbordet

I morse var det arbete och livskvalitet som var ämnet under frukosten runt vårat bord.
Ok, barnen pep snart iväg för att göra annat så det var jag och Mattias som enigt konstaterade att vi ska se till att våra barn har ett ordentligt startkapital när de ska påbörja sitt yrkesverksamma liv. Detta för att de inte ska känna sig tvungna att ägna mer tid på arbetet än resterande livet.
Det vi pratade om sammanfattas bra i Sociologen och Författaren Roland Paulsens artikel: "Arbete är destruktivt"

Här kommer ett smakprov:

”Hela vårt liv kretsar kring arbete. Från att vi föds till att vi dör.
När vi växer upp går vi i skolan för att lära oss hur saker och ting fungerar och hela vår skolgång ska så småningom leda till att vi hittar ett arbete som kan försörja oss.
Sen går det mesta av vardagen ut på att må som bäst när du lämnar hemmet för jobbet på morgonen.
Allt för att kunna prestera bra på arbetsplatsen så du kan tjäna dina pengar.
När vi går i pension avgörs vår tillvaro av hur mycket vi arbetade och sparade under våra verksamma år.

– Under senare år har vi börjat prata om arbetets mening och vad det är för mening med allt. Men i politiken händer det inte så mycket. Där är man överens om att vi ska skapa jobb och det är meningen med allt.
Vi ska ha ”rätt till den här fantastiska otroliga gemenskapen” som egentligen bara är en hierarkisk tillvaro, säger han.
Den där tillvaron, är den verkligen så mycket att ha?
Roland berättar att det finns studier som visar att arbetslösa personer faktiskt i vissa fall mår bättre än folk som jobbar.
– Det är lätt att säga att arbetslösa mår sämre. Det beror på att vi konstruerat systemet så. Vi straffar de arbetslösa och försvårar deras liv med olika saker.”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar