30 augusti 2012

Hur skolar man in en unge på dagis? - Hur lastar man en häst?

Öva i- och urlastning i lugn och ro och i dagsljus. Se till att transporten står plant och stadigt och att bakluckan ligger jämnt och fast mot marken. Parkera om möjligt transporten nära en vägg för att skapa en inramning.

Gör lastningen till något positivt, bjud på "godis" och ta tid på dig. Lasta inte ensam de första gångerna, det är värdefullt att vara fler som hjälps åt. Om hästen är mycket tveksam till att gå in i transporten kan linor som korsas bakom hästen vara en metod.
När hästen väl har kommit in i transporten kan du köra en kortare sträcka för att vänja den. De första gångerna kan det även räcka med att stänga luckan och låta hästen stå en stund i den stillastående transporten för att vänja sig vid miljön. Ge den eventuellt litet hö att tugga på.

Tids nog blir hästen förtrogen med att bli lastad och transporterad. Men försök att undvika stress i samband med lastningen. (hastsverige.se)

Det är väl så man har lärt sig att göra, och nästan viktigast av allt - har du börjat, så avsluta aldrig förrens du nått målet = hästen i släpet! Jag känner inte någon hästmänniska som skulle avbryta en lastning och på så sätt ge hästen dåliga erfarenheter att ta med sig till nästa lastning.

Så till det andra problemet: Hur skolar man in en unge på dagis?
Valter bara gråter och gråter, ingen förbättring efter 2veckor. Personalen börjar luta åt att vi kanske ska avbryta och prova om några månader ist. Men då vaknar hästtjejen i mig.
Ge upp?
När det inte går bra?
Vad får han med sig för erfarenheter till nästa gång?
NEJ!!!
Vi får ändra på strategin helt enkelt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar